Alles wat je moet weten over overspanningsbeveiliging

Overspanningsbeveiliging is een essentieel onderdeel van elk elektrisch systeem. Of het nu gaat om een ​​huis, kantoor of industrieel complex, het beschermen van elektronica en apparaten tegen schade veroorzaakt door stroompieken is van cruciaal belang. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over overspanningsbeveiliging, van de basisprincipes tot de verschillende soorten overspanningsbeveiliging die beschikbaar zijn.

Wat is overspanning?

Laten we beginnen met het bespreken van wat overspanning eigenlijk is. Overspanning is een tijdelijke toestand van de elektrische spanning die in een elektrisch systeem. Dit kan, als het hoog genoeg is, schade aanrichten aan elk apparaat waarmee het is verbonden. Overspanning kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Een veelvoorkomende oorzaak is blikseminslag in de buurt van een gebouw van elektrische leidingen. Andere oorzaken zijn problemen met het elektriciteitsnet zoals transformatoren of storingen in de stroomvoorziening.

Wat is overspanningsbeveiliging?

Overspanningsbeveiliging is een mechanisme dat is ontworpen om elektronica en apparaten te beschermen tegen schade veroorzaakt door overspanning van deuren. Het doel van overspanningsbeveiliging is om de spanning binnen een veilig bereik te houden, zodat apparaten en elektronica geen schade oplopen of beschadigd raken. Er zijn verschillende soorten overspanningsbeveiliging die beschikbaar zijn, zowel voor residentiële als commerciële toepassingen.

Soorten overspanningsbeveiliging

begin bespreken wij verschillende soorten overspanningsbeveiliging die beschikbaar zijn.

Basis overspanningsbeveiliging

Basis overspanningsbeveiliging is een eenvoudig systeem dat zelden bestaat uit een zekerheid en/of een varistor. Zekeringen kunnen worden gebruikt om de stroom te onderbreken als dit een bepaald niveau bereikt, waardoor apparaten en elektronica worden beschermd tegen schade door overspanning. Een varistor is een component die de stroom naar de aarde leidt als dit een bepaald niveau bereikt. In veel gevallen wordt een basis overspanningsbeveiliging gebruikt in combinatie met een stopcontact.

Stopcontacten met overspanningsbeveiliging

Stopcontacten met overspanningsbeveiliging zijn een eenvoudige manier om apparaten en elektronica te beschermen tegen schade veroorzaakt door stroompieken. Dit stopcontact kan eenvoudig in een stopcontact worden gestoken en biedt extra veiligheid voor elektronica en apparaten die erop zijn aangesloten. Over het algemeen is een stopcontact met overspanningsbeveiliging voldoende voor thuisgebruik.

Overspanningsbeveiligingssystemen

Over het algemeen zijn overspanningsbeveiligingssystemen ontworpen voor zakelijke toepassingen. Deze systemen worden vaak genoemd in bedrijven en andere commerciële gebouwen. Er zijn verschillende soorten overspanningsbeveiligingssystemen beschikbaar, en elk systeem is ontworpen om specifieke behoeften te voorzien. Een typisch systeem omvat een overspanningsbeveiligingsapparaat dat is verbonden met alle elektronische circuits en apparaten in het gebouw.

UPS-overspanningsbeveiliging

UPS-overspanningsbeveiliging biedt extra bescherming voor cruciale apparaten zoals computers en servers. Een ononderbroken stroomvoorziening (UPS) is een apparaat dat energie opslaat en deze afgeeft als de netspanning daalt of uitvalt. Een UPS-overspanningsbeveiligingssysteem werkt op dezelfde manier als een basisoverspanningsbeveiliging en corrigeert de spanning als deze te hoog of te laag wordt. Als er een stroomstoring is, zorgt de UPS ervoor dat het apparaat of de apparaten die erop zijn aangesloten, voldoende stroom krijgen terwijl het stroomnet wordt hersteld.

Waarom is overspanningsbeveiliging belangrijk?

Overspanningsbeveiliging is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de elektronica en apparaten die we dagelijks gebruiken, worden beschermd tegen schade veroorzaakt door stroompieken. Veel elektrische apparaten, zoals computers, televisies en smartphones, kunnen erg duur zijn om te worden vervangen. Als deze beschadigd raken door overspanning kunnen de kosten hoog oplopen. Bovendien kan een opslag als gevolg van overspannen kritieke bedrijfsprocessen worden opgeborgen en zelfs gestopt.

Hoeveel kost overspanningsbeveiliging?

De kosten voor overspanningsbeveiliging zijn afhankelijk van het type en de toepassing. Een basis overspanningsbeveiligingssysteem is relatief goedkoop en kan worden gevonden voor minder dan €20. Stopcontacten met overspanningsbeveiliging zijn ook relatief goedkoop, en de prijzen beginnen vaak bij €10. Voor hogere commerciële toepassingen kunnen de kosten oplopen tot enkele duizenden euro's.

Samenvatting

Overspanningsbeveiliging is een belangrijk onderdeel van elk elektrisch systeem dat ervoor zorgt dat elektronica en apparaten worden beschermd tegen schade veroorzaakt door stroompieken. Er zijn verschillende soorten overspanningsbeveiliging beschikbaar, van stopcontacten tot complete systemen voor commerciële toepassingen. De kosten voor overspanningsbeveiliging variëren, maar zijn over het algemeen redelijk betaalbaar. Voor essentiële apparaten zoals computers en servers is het raadzaam om een ​​UPS-overspanningsbeveiligingssysteem te installeren om extra bescherming te bieden in geval van stroomopslag of stroompieken.